Loading

Şirketlerin Satışını Yaptıkları Mal ve Hizmetlere Ait Markalarını Faturalarda ve Ticari Defterlerde Göstermelerinin Gereği. (Konuk Yazar SMMM Hüseyin Yörükoğlu)

13 Eylül 2024

Not: Makaleler yazarın kişisel görüşünü ifade etmekte olup kaleme alındığı tarihteki mevzuat düzenlemeleri açısından geçerlidir. Daha sonra meydana gelecek değişimler uygulamada farklılık yaratabilir. Bu nedenle makale tarihini göz önünde bulundurunuz.

 

13.09.2024

 

Konu: Şirketlerin Satışını Yaptıkları Mal ve Hizmetlere Ait Markalarını Faturalarda ve Ticari Defterlerde Göstermelerinin Gereği.

 

Türk Patent ve Marka Kurumuna göre, “Marka, bir teşebbüsün mallarının veya hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mallarından veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlaması ve marka sahibine sağlanan korumanın konusunun açık ve kesin olarak anlaşılmasını sağlayabilecek şekilde sicilde gösterilebilir olması şartıyla kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her tür işaretten oluşabilir.” şeklinde tarif edilmiştir.

 

Bilindiği üzere uygulamada bir firmanın tescil edilmiş markası veya benzeri, bir başka firma tarafından da kullanılabilmektedir.

 

Markasının başka bir şirket tarafından aynı veya benzer olduğu iddiasıyla kullanıldığını iddia eden şirket marka veya benzerini kullanan şirketi dava edebilmekte ve mahkeme de SMMM Bilirkişilerden mahallinde davacı ticari defterlerini inceleme yetkisi de vererek, davacı tarafın markasının tescilli olduğu emtia/hizmet sınıflarda dava tarihinden geriye doğru 5 yıllık dönemde ciddi kullanıp kullanmadığı noktasında denetime elverişli ayrıntılı ve gerekçeli rapor alınmasını isteyebilmektedir.

 

Burada amaç iddia sahibi firmanın sahibi olduğunu iddia ettiği markayı ciddi anlamda kullanıp kullanmadığının belirlenmesidir. Bu kapsamda SMMM/bilirkişinin bu markanın firmanın düzenlediği satış faturalarında belirtilip belirtilmediğini ve ticari defter kayıtlarında da marka ile ilgili açıklama ve ibarelerin bulunup bulunmadığını tespit etmesi gerekecektir.

 

6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK)’nun 19 uncu maddesinde düzenlenmiş bulunan marka kullanım ispatına ilişkin olarak Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) bu uygulamalara esas olan kriterleri düzenlemiştir.

 

Türk Patent ve Marka Kurumunun 2017 yılına ait “Kullanım İspatı Kılavuzu’nun 4.1 “Faturalar” başlıklı düzenlemesine göre;

 

“Faturalar, resmi evrak olmaları, doğrudan ticari faaliyeti işaret etmeleri, üzerinde yer alan tarih, mal veya hizmet ve bunlara ilişkin tutarları içermeleri nedeniyle kullanım ispatında sunulacak güçlü delillerdendir.

 

Kullanım ispatı amacıyla sunulacak faturalar;

 

-İlgili markanın Türkiye içerisindeki kullanımını ve kullanımı ispat edilen marka ile ilişkilendirilebilir bilgileri içermeli,

 

-Tarih bilgileri okunur nitelikte olmalı,

 

-İlgili zaman aralığını kapsayacak, düzenli ve kesintisiz ticari etki doğuracak şekilde olması ve mal/hizmet niteliğine uygun tutarları kapsaması gerekmektedir.

 

Eğer faturada birden fazla markaya ya da mal/hizmete ilişkin bilgiler yer alıyor ise, ilgili marka ve mal/hizmet işaretlenmek suretiyle açıkça gösterilmelidir.

 

Faturalarda yer alan ancak doğrudan hangi emtiaya ait olduğu anlaşılamayan ibareler için açıklayıcı bilgiler sunulması gerekmektedir.” denilmektedir.

 

Bu bağlamda, bağımlı veya bağımsız çalışan mali müşavir arkadaşların çalıştıkları marka sahibi firmaların mağduriyet yaşamamaları için mal ve hizmet faturalarında firma markasını yukarıda Kullanım İspatı Kılavuzu’nda belirtilen şekilde mutlaka faturalarda belirtmeleri gerekmektedir. Ayrıca ticari defterlerinde de satışı yapılan mal ve hizmetle ilgili olarak gerekli açıklamaların yapılması uygun olacaktır.

 

Nitekim, Sınai Mülkiyet Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’in “Kullanımın ispatı hallerinde sunulacak deliller” başlıklı 30/2. maddesinde “Deliller; ambalaj, etiket, fiyat listesi, katalog, fatura, fotoğraf ve gazete ilanı gibi her türlü destekleyici dokümanı içerebilir. Bu durumda, dokümanlar içerisinde yer alan ve itiraza konu markanın kullanımını kanıtlayan kısımların işaretlenmek suretiyle açıkça gösterilmesi gerekir.” denilerek faturanın markanın kullanımında önemli bir delil olduğu belirtilmiştir.

 

(Hazırlayan: Hüseyin Yörükoğlu, SMMM)

PDF

paylaş