Loading

2025-030 Asgari Yatırım Tutarı, İndirimli Kurumlar Vergisi Gibi Birçok Konuda Yatırım Teşvik Mevzuatında Değişiklik Yapıldı.

30 Mayıs 2025

(Not: Mali açıklama, makale ve pratik bilgilerin toplu mail olarak paylaşıldığı listemize dahil olmak için info@yontemymm.com.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.)

      

2025/030

30.05.2025

 

Konu: Asgari Yatırım Tutarı, İndirimli Kurumlar Vergisi Gibi Birçok Konuda Yatırım Teşvik Mevzuatında Değişiklik Yapıldı.

 

30.05.2025 Tarih ve 32915 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 9903 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Yatırımlarda Devlet Yardımları başlıklı Karar ile yatırım teşvik mevzuatı değiştirildi.

 

Söz konusu Karar ile uzun süredir yürürlükte olan 2012/3305 ve 2018/11201 sayılı Bakanlar Kurulu Kararları yürürlükten kaldırıldı.

 

Ancak, mükellefler kaldırılan bu kararlara istinaden düzenlenen yatırım teşvik belgelerinden dayandığı karar hükümlerine göre faydalanmaya devam edebilecek.

 

Değişiklikle teşvik sistemi “Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi” ile “Sektörel Teşvik Sistemi” olarak iki gruba ayrıldı.

 

Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi,

 

1. Teknoloji Hamlesi Programı,

 

2. Yerel Kalkınma Hamlesi Programı,

 

3. Stratejik Hamle Programı

 

Olmak üzere üç programdan;

 

Sektörel Teşvik Sistemi ise,

 

1. Öncelikli Yatırımlar Teşvik Sistemi

 

2. Hedef Yatırımlar Teşvik Sistemi

 

Olmak üzere 2 programdan oluşuyor.

 

Ayrıca yayımlanan yeni Kararla indirimli kurumlar vergisi kapsamında yatırıma katkı oranı ile vergi indirim oranı düşürüldü.

 

Buna göre,

 

-Teknoloji Hamlesi Programı ve Yerel Kalkınma Hamlesi Programı kapsamındaki yatırımlar için %50 yatırıma katkı oranı,

 

-Stratejik Hamle Programı kapsamındaki yatırımlar için %40 yatırıma katkı oranı,

 

-Öncelikli Yatırımlar Teşvik Sistemi kapsamındaki yatırımlar için ise %30 yatırıma katkı oranı uygulanacak.

 

Önceki teşvik sisteminde her bölgede farklı uygulanan vergi indirim oranı ise sabit %60 olarak belirlendi.

 

Bununla birlikte, yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına uygulanan sınır da %80’den %50’ye düşürüldü.

 

Ayrıca söz konusu Kararla birlikte yatırımın niteliğine göre asgari yatırım tutarları da arttırıldı.

 

Yatırım şartları, destek unsurları, muafiyet, istisna ve indirimlere ilişkin düzenlemelerin de yer aldığı Karara aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

 

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2025/05/20250530-2.pdf

 

Bilgilerinize sunarız,
Saygılarımızla.

Yöntem Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş. 

PDF

paylaş

Mali Açıklamalarımıza Ulaşın

Güncel mali açıklamalardan haberdar olmak için kaydolabilirsiniz...